ARTI RASA JEUNG AKIBATNA

Sampurasun,…

tambih leuleuson dinten minggon,bade percanten mangga,teu percanteun teu sawios,ieu mah tambih rencang paguneman bahan leunyeupaneun sa’alit.

uyah jeung rasa asin na

gula jeung rasa amis na

asem jeung rasa haseum na

varia jeung rasa pait na

(lamun rasa na pacampur? ) nano nano aran na..(he he he)

eta rasa nu utama nu sok ilahar di tuang ku manusa

ciri watek pasifatan manusa tinu Rasa dumasar karesep na tina katuangeun.

1.rasa asin perwatek na :heuras,neugtreug,kasar,wani,nuwuhkeun nafsu(temperamental) ka singgungan,tepercaya’an,jst.

2.Rasa amis :nuwuhkeun lungguh,kacinta,nurut,sopan ,percaya’an(gampil di bohongan) umangkeuh kana etika(tata titi) gampang bogoh(nuwuh keun nafsu kacinta)

3.rasa haseum : samar rasa (kasamaran)resep nyawang ku hayalan,kasingunggan,teu kaopan,epesme’er,ogoan jst.

4 Rasa pait : umangkeuh ,keukeuh ,tara robah pamadeugan,teu mentingkeun kadunya’an,teu padulian,acuh,nya’ah ka awak sorangan jst.

sa kum na katuangan nyandak pangaweruh kana kahirupan sajaba manfa’at kango ngalumansungkeun tanaga pikeun kahirupan oge nyandak pasifatan sewang sewangan,nu mawi ngirangan kadar na rasa nyaeta jalan nu saestu na ku PUASA,nu baris nganetralkeun naon rupi rasa nu kateda ku manusa utamina dinu rasa nu nyandak kana nafsu jsb….

anging Gusti nu kawasa kana sagala rupina (wallohu’alam bi showab)

CAG~hanca

(sumber: seratan Kang Erwin Waluya Dinata, 30 july 2011, di Paguyuban Pasundan, diedit ku abdi saalit)

Perihal Rudi Hermawan
Ku dilahirkan di daerah terpencil, jauh dari keramaian. Beberapa puluh tahun kemudian baru tahu keramaian kota. Dan dari keadaan tersebut sedikit banyak mewarnai gaya tuturku dalam tulisan. Tapi, siapapun itu orangnya yang membuat tulisan, tidak terlalu perlu untuk diperhatikan, yang perlu diperhatikan adalah isi pesan dari tulisan itu. Semoga bermanfaat.. :)

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: